Нобелова награда за економија, годинава за истражувања на пазарот на работната сила.

Нобелова награда за економија, годинава за истражувања на пазарот на работната сила

-Добитниците на Нобелова награда за 2021 година ни дадоа нови сознанија за пазарот на трудот и ни покажаа какви заклучоци за причината и последицата можеме да извлечеме од природните експерименти. Нивниот пристап се прошири на други области и направи револуција во емпириското истражување,“ соопшти во своето образложение Шведската кралска академија за науки денеска во Стокхолм

Овогодинешните лауреати по економија покажаа дека на многу од големите прашања на општеството може да се одговори дури и ако не користиме рандомизирани студии, кои понекогаш не можат да се реализираат. Имено, за да се воспостави врска помеѓу причината и последицата, неопходно е да се спроведат такви рандомизирани студии, за кои се смета дека имаат многу високо ниво на докази, особено во медицината, при тестирање на лекови.

Овој метод, сепак, не е соодветен за истражување на многу општествени прашања - на пример, не можеме да имаме рандомизиран експеримент што одредува кој ќе посетува училиште, а кој не.

Решението е да се користат природни експерименти - реални ситуации во животот  кои личат на рандомизирани студии. Природните експерименти се разликуваат од клиничките испитувања на еден важен начин - во клиничко испитување, истражувачот има целосна контрола врз тоа кому му се нуди третман и на крајот го прима (интервентна група) и кому не му се нуди третман и затоа не го прима (контролна група).

Во природен експеримент, истражувачот исто така има пристап до податоци од третирани и контролни групи, но за разлика од клиничкото испитување, поединците можеби сами одлучиле дали сакаат да учествуваат во понудената интервенција. Состојба која го отежнува толкувањето на резултатите од природниот експеримент. Во иновативна студија од 1994 година, Јошуа Ангрист и Гвидо Имбенс покажаа какви заклучоци за каузалноста можат да се извлечат од природни експерименти во кои луѓето не можат да бидат принудени да учествуваат во програма што се изучува или им е забрането да го прават тоа. Рамката што ја создадоа радикално го промени начинот на кој истражувачите пристапуваат кон емпириските прашања користејќи податоци од природни експерименти или рандомизирани теренски тестирања.

Користејќи природни експерименти, Дејвид Кард ги анализираше ефектите од минималната плата, имиграцијата и образованието на пазарот на трудот. Неговите студии од раните 1990 -ти го предизвикаа конвенционалното мислење и доведоа до нови анализи и дополнителни сознанија.

Резултатите, меѓу другото, покажаа дека зголемувањето на минималната плата не мора да доведе до помалку работни места. Сега знаеме дека приходите на луѓето родени во некоја земја може да имаат корист од новата имиграција, додека луѓето што емигрирале порано ризикуваат да бидат негативно засегнати.

Дејвид Кард е роден во 1956 година во Канада и докторирал на Принстон и предава во Беркли. Oshошуа Ангрист, израелско-американски економист, роден 1960 година во САД, исто така, докторирал од Принстон, предава на МИТ, додека Гвидо Имбенс е холандско-американски економист, роден 1963 година и во моментов предава на Стенфорд.

Минатата година Нобеловата  награда за економија ја добија  Пол Милгром и Роберт Вилсон за„подобрување на теоријата на аукција и измислување нови формати на аукција“