За правилни информации, совети или мислење, денес не мора да чекате во редици или да ги прелистувате полиците со книги. Дојде време кога информациите вас ве наоѓаат. Сепак, меѓу милијардите терабајти различна содржина, треба да ја изберете вистинската од докажан извор. Од сегашната актуелна понуда ова се најдобрите онлајн платформи. Тие нудат стотици, илјади курсеви и предавања од кои многу се бесплатни или за симболична цена можете да се придружите на група корисници со неограничен пристап. 

Инаку, за секоја препорака, следните платформи се највисоко оценети од нивните милион корисници:

 Coursera

Пред 10 години оваа платформа ја лансира Универзитетот Стенфорд, а идејата беше да се вклучат и други реномирани американски училишта, што и навистина се случи. Наскоро, на платформата Coursera може да се најдат курсеви од Прајстон, Мичиген и Пенсилванија универзитетите. На платформата, во соработка со Google, IBM, Meta, овозможено е добивање на различни професионални сертификати.

Udemy

Оваа платформа има концепт сличен на платформата Coursera. Овде можете да слушате предавања на угледни професори и експерти од други сајтови. Таа е исто така комбинација на бесплатен и платен пристап до содржината.

Alison

Платформа која нуди бесплатни онлајн содржини и сертификати. На неа преовладуваат предавања и курсеви од областа на бизнисот, технологијата и здравјето.

Lifehack Acadamy

Оваа платформа се фокусира на теми поврзани со начин на живот, навики, користење на времето, исхрана, учење. Се препорачува за сите љубопитни луѓе кои сакаат да го подобрат својот животен стил.

Edx

Оваа платформа се издвојува по својата импресивна база на курсеви и предавања на голем број теми, кои потекнуваат од Харвард, МИТ, Беркли. Овде навистина може бесплатно да се стекнете со вредни знаења од големи стручњаци.

Codeacadamy

Одлична препорака за секој кој сака да ги подобри своите вештини во програмските јазици (C++, Java, JavaScript, Python). Оваа платформа ги доби највисоките оценки и најдобри препораки.

Ted

Платформата Тед со право се претставува како „место за идеи што вреди да се шират“. Ова е навистина место каде што можете да слушнете предавања од голем број различни луѓе, и експерти и поединци со необични идеи и искуства, потполно бесплатно. Во секој случај, ќе поминете квалитетно време на оваа платформа.


YouTube

Сè уште најголемата база на бесплатни содржини, барем засега. Иако, за да заштедите време, би било добро однапред да ги знаете докажаните канали кои ќе ги задоволат вашите интереси и ќе понудат задоволителен квалитет на содржината.

Skillshare

Уште една препорака доколку барате квалитетни содржини и предавања. Оваа платформа ќе ве поврзе со професионалци и експерти од различни области - анимација, дизајн, илустрација, бизнис, пишување.

Alison

Платформа за маркетинг на различни содржини поврзани со подобрување на работната и деловна култура. Основана е во Ирска пред 15 години. Нејзините услуги моментално ги користат 23 милиони луѓе.

Stanford Online

Уште една платформа со одлични перформанси. За секој кој сака да се усовршува во областа на лидерството, менаџментот, дигиталните трансформации, вештачката интелигенција, медицина. Ова е страница која, според угледот на нејзиниот основач, на корисниците ќе им понуди висококвалитетни содржини и теми.